Overview

Tegenwoordig is een expansie te zien bij de luchtvaartmaatschappijen en worden nieuwe banen aangeboden. Luchtvaartmaatschappijen kunnen voor aanname van nieuwe piloten ervaringsuren vragen of een type bevoegdverklaring op het vliegbrevet. Een tendens is nu wel dat de afgestudeerde piloten, na het afronden van de vliegopleiding, een baan in de cockpit vinden. De luchtvaartmaatschappij is leidend en decisoir in het aannamebeleid van nieuwe piloten.

De piloot die wilt solliciteren naar een functie bij een luchtvaartmaatschappij is verantwoordelijk voor zijn eigen marketability en currency. Deze verantwoordelijkheid heeft de piloot ook in dienst van de luchtvaartmaatschappij.

De vliegscholen hebben de verantwoordelijkheid de piloten op te leiden tot het gewenste niveau van de luchtvaartmaatschappijen. Daarbij hebben de vliegscholen de verantwoordelijkheid om de instroom van leerling piloten evenredig te laten zijn met de uitstroom van leerling piloten. Een opleidingsinstelling heeft geen plaatsingsverplichting. De huidige vliegscholen hebben een inspanningsplicht op zich genomen, door trainingen en coaching voor sollicitatie en selectieprocedure in de opleiding te integreren en daarnaast worden inspanningen verricht voor recruitment. Nazorg in de vorm van refresher trainingen worden veelal door de vliegscholen aangeboden voor een gereduceerd tarief.

 

……………………………………………….

Bronvermelding:

EASA European Aviation Safety Agency
http://www.easa.europa.eu
EASA.europa.eu – Part-FCL
ECA European Cockpit Association
http://www.eurocockpit.be
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Inspectie Leefomgeving en Transport
http://www.ilent.nl
IL&T ATO overzicht, d.d. 7 april 2017
KIWA Register
CAA Civil Aviation Authority UK
http://www.caa.co.uk
KLM Flight Academy
http://www.pilootworden.nl
Lufthansa Aviation Training Pilot Academy
http://www.pilot-training-network.com
http://www.aircrewcenter.nl
European Flight Academy
http://www.europeanflightacademy.com
VNV Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers
http://www.vnv.nl
http://www.luchtvaartnieuws.nl
Hiscox Global Flying, Pilots insurance
http://www.hiscoxglobalflying.co.uk